TEMA: Luftrensende planter

Planter er forunderlige vækster, de glæder øjne og kan endda forbedre dit indeklima. Herunder kan du se nogle af de bedste luftrensende planter.

Og skulle du blive fristet, så er du hjertelig velkommen i butikken eller kontakte os på telefon eller e-mail, for at se/høre om vi har planten/planterne på lager, eller om de kan bestilles.

Bekæmp skadelige stoffer med planter

Alle planter bidrager positivt til at forbedre dit indeklima, da de omdanner CO2 til ilt, hvilket hæver luftfugtigheden. Jo flere planter, du indretter dig med, jo bedre luftrensende effekt opnår du. Så hvis ikke du havde undskyldninger nok i forvejen til at omgive dig med planter, har du det bestemt nu.

Ifølge en undersøgelse fra NASA er det stofferne benzen, formaldehyd og trichlorethylen, som kan bekæmpes med planter.

  • Benzen findes i maling og plastik. Efeu og fredsliljen er gode til at bekæmpe dette stof.
  • Formaldehyd findes i spånplader, hvor limen i pladerne udvikler stoffet, samt i cigaretrøg. Guldranke, bajonetplante og nyrebregne er effektive mod dette stof.
  • Trichlorethylen findes i maling og lak. Fredsliljen er god til at fjerne dette stof fra luften.

Stort bladareal giver større optagelse af skadelige stoffer. For den bedste optagelse skal du holde bladene rene for støv ved at vaske planterne regelmæssigt. Hvis du investerer i en blanding af forskellige planter, får du den bedste optagelse og omdannelse af forskellige skadelige stoffer.

Fredslilje

Fredslilje

trives godt med alt fra en solrig til en skyggefuld placering og gerne en jævnt fugtig jord. Planten er karakteriseret ved sine ovale og mørkegrønne blade samt sine hvide og karakterfyldte blomster, der sidder på plantens høje stilke. Planten blomstrer hele sommeren, men kan også godt blomstre om vinteren, hvis luftfugtigheden er høj nok. Det er typisk, at der kommer flere blomster med årene i takt med, at fredsliljen vokser sig større. Den har fremragende egenskaber til at absorbere alle slags giftstoffer, såsom formaldehyd, der kan irritere luftvejene og er en ideel plante til soveværelset. Ifølge NASA er en enkelt plante for hver 10 kvadratmeter nok.

Guldpalme

Guldpalme

er fantastisk nem at passe og vil gerne stå lidt inde i rummet, dog stadig lyst. Sørg for, at jorden er fugtig hele tiden og giv den gødning regelmæssigt, undtagen i vintermånederne. Den er blandt de bedste til at rense luften for kuldioxid og skadelige stoffer, og tilføjer fugt til luften, hvilket er godt for dine luftveje. Optager og omdanner formaldehyd, xylen og toluen til ilt og harmløse stoffer. Planten har en lige vækst med fjerlignende, grønne blade, som kendetegner dens eksotiske udseende.

Gummifigen

Gummifigen

er både nem at passe og vældig god til at rense luften, pga. de store blade. Den kræver ikke meget, man skal blot vande den jævnligt, med let udtørring mellem vandingerne. Gødes i sommermånederne. Den behøver mindre lys end de fleste andre planter i den størrelse.  

Krysantemum

Krysantemum

er en smuk prydplante med farverige blomster. Den kommer fra Asien, hvor den bruges i traditionel kinesisk medicin mod øjenirritationer og forkølelse med feber. Blomsterne på denne plante er kendt af alle og kan købes året rundt. Den er nem at passe, men man skal være opmærksom på temperaturen. Den trives bedst mellem 16 og 18 grader om dagen, så sørg for at have den et køligt sted. Planten er rigtig god til at fjerne kemiske stoffer fra luften, bl.a. ammoniak, formaldehyd og benzen. Vandes jævnligt og gødes en gang om ugen.  

Vedbend

Vedbend

kaldes også Efeu, Hedera helix, er utroligt hårdfør og kan trives de fleste steder i hjemmet, også i en skyggefuld krog. Planten er særligt smuk og er formidabel som luftrensende stueplante, hvis den kan klatre op af noget eller hænge fra loftet i en ampel. Vand den ofte sommer og forår og ikke så ofte om vinteren. Vand også planten med forstøver om vinteren, det fjerner også evt. støv på planten.  

Sansevieria

Bajonetplante/"Svigermors skarpe tunge"

Sansevieria, er kendt for sine flade, stikkende blade. Planten er en af de få, som trives godt i direkte sol. Hold jorden jævnt fugtig, dog ikke våd. Det er en næsten udødelig plante og kræver meget lidt pleje. Derudover er den meget effektiv mod næsten alle miljøgifte, såsom xylen, der findes i tobaksrøg og udstødningsgasser og kan forårsage irritation af slimhinderne og i særligt alvorlige tilfælde hjerte-, nyre- og leverproblemer. Planten er, ligesom aloe vera, god at have i soveværelset, da den producerer ilt og optager CO2 om natten.  

Aloe Vera

Aloe Vera

I omkring 3000 år har aloe vera været kendt for sin brug inden for medicin. Udsender ilt om natten og øger luftfugtigheden og er derfor god at have i soveværelset. Meget holdbar og overlever det meste. Den er én af de mest kendte planter indenfor kosmetik og kropspleje. Planten indeholder nemlig en helt særlig gelé med en unik blanding af stoffer som virker helende på f.eks. solskoldninger og brændemærker.

Nyrebregne

Nyrebregne

Optager formaldehyd der omdannes til ilt og harmløse stoffer. Derudover indeholder den æteriske olier, der virker beroligende og modvirker stress.

Stuebirk

Stuebirk

Stuebirk (Birkefigen) er rigtig god til at fjerne kemiske stoffer fra luften. Den skal gødes om sommeren og jorden holdes fugtig. Om vinteren vil den tabe nogle af bladene. Den er ret nem at holde, den bryder sig dog ikke om at blive flyttet for meget rundt.

Væddeløber

Væddeløber

Chlorophytum comosum, kan fint stå i en solrig vindueskarm, så længe du holder jorden fugtig. Denne plante optager og omdanner formaldehyd til ilt og harmløse stoffer. I test udført af NASA viste det sig, at denne plante kunne fjerne mere end 90 procent af det kræftfremkaldende stof formaldehyd fra luften indenfor på 24 timer. Derudover er den nem at vedligeholde. Gød den regelmæssigt forår og sommer og ikke så ofte i de resterende måneder. Og så er den dekorativ med sine lange, stribede blade.

Flamingoblomst

Flamingoblomst

Anthurium, er en oprejst plante med læderagtige, dybgrønne, dekorative blade. Planten pryder med blanke blomster, kommende som røde spir fra planten. Denne plante foretrækker en lys placering – dog ikke i direkte sol. Den er vild med en placering lidt inde i rummet, hvor sollyset er filtreret en smule og knap så skarp. Den absorberer formaldehyd, xylen og tuluen fra luften, såvel som ammoniak der irriterer slimhinderne.

Guldranke

Guldranke

Epipremnum pinnatum, vil helst stå lyst og vandes, når jorden tørrer ud. Planten er et super valg til nybegynderen, og den kan både være dekorativ som klatreplante og hængeplante. Den er fremragende til at absorbere formaldehyd.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.